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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/09/2004
Data da última atualização:  24/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ANTONIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; ALVES, D. G.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X.
Afiliação:  GRAZIELLA C. ANTONIO, UNICAMP; PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA.
Título:  Osmotic dehydration of papaya (Carica papaya L.): influence of process variables.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 14., 2004, São Paulo, SP. Proceedings... Campinas: State University of Campinas, Chemical Engineering School, 2004.
Volume:  v. C
Páginas:  p. 1998-2004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the biggest world producer 01' papaya and because its sweet taste and vitamins content this fruit is consumed in natura and processed in candies and some other products. lt is necessary to find altematives to minimize product losses and osmotic dehydration (OD) is one of these effective altematives. This process takes into consideration a chemical potential difference between product and dehydrating solution. Bcsidcs watcr removal from product, the process also promotes solid gain due to high concentration 01' solute. ln this study, it was verified the influence of temperature (30. 45 and 60°C). sucrosc concentration (45, 55 and 65°Brix). lactic acid concentration (0.0. 0.05 and 0.1 M) and sample geometry (slice and cube). A central composite rotatable dcsign (2~) was utilized to analyze responses 01' water loss (WL). weight loss (WR) and solid gain (SG) at significance leveI of 90%. Temperature and sample geomctry had more intluence on water loss and weight loss, fol\owed by sucrose and lactic acid concentration. This behavior showed that an increase of the variables leads to an increasc in water and weight losses. Slice provided more water loss. weight loss and solid gain than cubic geometry. Obtained models for WL and WR responses through response surface methodology were significant and predictive.
Palavras-Chave:  Osmotic dehydration; Papaya; Projeto experimental.
Thesagro:  Carica Papaya; Desidratação osmótica; Mamão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196276/1/Drying-pag-1998-2004.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA29845 - 1UPCAA - PP660.28426I61p
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  23/09/2019
Data da última atualização:  27/12/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BUENO, N.; FIALHO, J.; SOUZA, A. das G. C. de.
Afiliação:  NEWTON BUENO, CPAA; JOSEFINO DE FREITAS FIALHO, CPAC; APARECIDA DAS GRACAS C DE SOUZA, CPAA.
Título:  Adubação e nutrição de espécies frutíferas tropicais no Estado do Amazonas. I. Influência do boro no desenvolvimento de mudas de cupuaçu (Theobroma grandiflorum).
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 13., 1994, Salvador. Resumos... Salvador: SBF, 1994.
Volume:  v. 2.
Páginas:  p. 547.
Idioma:  Português
Thesagro:  Theobroma Grandiflorum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207856/1/Adubacao-e-nutricao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA37613 - 1UPCRA - PPR634C749r
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